poniedziałek, 5 czerwca 2017

Jabłkowe róże w cieście francuskim

To najpiękniejsze ciasteczka jakie udało mi się zrobić. Nie są trudne, składniki też dostępne a naprawdę ciastka efektowne. Jeśli chcesz kogoś zaskoczyć czymś niepowtarzalnym i słodkim to przepis jest idealny.




  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 czerwone jabłka
  • 2 łyżeczki cukru pudru wymieszane z połową łyżeczki cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki dowolnej konfitury
  • tłuszcz do formy
  1. Ciasto pokroić w paski o szerokości ok 5 cm. Każdy z nich posmarować konfiturą.
  2. Z jabłek wydrążyć środek i pokroić na bardzo cienkie plastry (nie obierać dla lepszego efektu).
  3. Plasterki jabłka delikatnie przełożyć do rondelka, zalać szklanką wody i dodać sok z cytryny. Gotować chwilę aż jabłko zmięknie, ale żeby plasterki zachowały kształt i nie rozgotowały się. 
  4. Gdy jabłka będą miękkie, odsączyć je na sitku, poczekać aż lekko wystygną.
  5. Plasterki jabłek układać wzdłuż paska ciasta tak aby nakładały się na siebie, posypać cukrem z cynamonem. Przykryć drugą stroną ciasta i zwinąć ciasno w rulonik aż powstanie ciastko w kształcie róży. 
  6. Do pieczenia najlepiej przyda się forma na muffiny. Należy wysmarować ją tłuszczem np. masłem lub margaryną. Wkładać ciastka i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec ok 40 minut. Przez pierwsze 20 minut pieczenia można górę przykryć folią aluminiować, aby nie spaliła się skórka jabłek. 
Moja rada: Jabłka ze skórką na ciastkach wyglądają efektownie, ale upieczone mogą troszkę przeszkadzać w jedzeniu. Dlatego jeśli nie zależy Ci tak bardzo na efekcie wizualnym, to obierz jabłka przez krojeniem w plastry. 

Przepis z Internetu bardzo powszechny, zmodyfikowany przeze mnie




2 komentarze:

  1. Niby zwykła rzecz, a taka efektywna. :) Świetnie, muszę je zrobić w domu.

    OdpowiedzUsuń