środa, 31 maja 2017

Drobiowe mielone z szynką i serem

Fajna alternatywa tradycyjnych kotletów, które nudzą się pewnie każdemu. Wydaje się być skomplikowane, ale wcale takie nie jest. Naprawdę pyszne kotleciki z rozpływającym się żółtym serem w środku.




Składniki na ok 6 sztuk:
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego (np. z piersi kurczaka)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • szynka w plasterkach
  • ser żółty w plasterkach (np. gouda)
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  1. Mięso przełożyć do miski, dodać mąkę, jajko, mleko i przyprawy. Dobrze wymieszać dłonią. Jeśli masa będzie zbyt kleista, można podsypać mąkę, ale niezbyt dużo.
  2. Uformować kulkę i spłaszczyć w koło o średnicy ok 12 cm i grubości 1 cm. Na środek dać plasterek szynki i sera. Skleić jak pieroga i obtoczyć w bułce tartej. 
  3. Olej rozgrzać na patelni (oleju nie żałować) i  smażyć kotlety na niebyt ostrym płomieniu, żeby się nie przypaliły i nie były surowe w środku. Smażyć na złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz